|
|
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
ΘΑΛΑΣΣΑ
Η θάλασσα μας
2o
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ Νηπιαγωγοί: Κατσιφαράκη Θηρεσία Νεμπαυλάκη Κατερίνα
Α:3-7 ετών, Β:8-11
ετών, Γ:12-14 ετών, Κατά τη σχολική χρονιά 2001-'02, συμμετείχε για δεύτερη φορά και το ελληνικό Νηπιαγωγείο στο παραπάνω πρόγραμμα.
Μέσα από το πρόγραμμα Π.Ε. "Μεσόγειος θάλασσα- η θάλασσα μας" αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με δραστηριότητες που θα έχουν σαν σκοπό την γνωριμία με την Μεσόγειο θάλασσα που μας περιβάλλει από παντού, αφού ζούμε στην όμορφη Κρήτη. Αρχίζουμε με μια βόλτα στην παραλία της Νέας χώρας, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σχολείο μας, Παρατηρήσαμε το χρώμα της θάλασσας, μυρίσαμε το ιώδιο της, θαυμάσαμε την ομορφιά της, δοκιμάσαμε θαλασσινό νερό... Παίξαμε με την άμμο, χτίσαμε πύργους ,φτιάξαμε δρόμους και κάστρα.... Μαζέψαμε βότσαλα και κουβαλήσαμε άμμο στο σχολείο .
Χωρισμός των παιδιών σε ομάδες. Tα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και διαλέγουν ονόματα ψαριών από το ανεξάντλητο βασίλειο της θάλασσας.
Παίξαμε παιχνίδια μέσα στην τάξη. Ταξιδέψαμε με τα φτερά της φαντασίας μας στα γαλανά νερά της Μεσογείου Θάλασσας. Μεταμορφωθήκαμε σε ψάρια ...και ταξιδέψαμε γύρω από το νησί μας ,την όμορφη Κρήτη μας.
Δημιουργούμε ένα βραχόκηπο Με βότσαλα ,κομμάτια βράχων και άμμο φτιάξαμε ένα όμορφο βραχόκηπο. Σ ένα τελάρο από φρούτα βάλαμε μια στρώση από χώμα ,μετά καλύψαμε το χώμα με άμμο, στη συνέχεια τοποθετήσαμε μικρά κομμάτια βράχων, πέτρες που φέραμε από την επίσκεψη μας στην παραλία. Η Δημητρούλα μας έφερε μικρά φυτά ,κάκτους χωρίς αγκάθια, με παχιά φύλλα, τους οποίους φυτέψαμε. Τα παιδιά φροντίζουν τον βραχόκηπο τους ,ρίχνουν κατά τακτά διαστήματα λίγο νεράκι και παρακολουθούν την ανάπτυξη των φυτών.
Επιστρέφοντας από την παραλία στο σχολείο, βάψαμε με πλαστικά χρώματα τα βότσαλαπου φέραμε. Σπιτάκια, καραβάκια, καρδούλες, ακρογιαλιές και γλάροι είναι μερικά από τα θέματα της ζωγραφικής των παιδιών.
Τα παιδιά ζωγραφίζουν...
Μέσα από το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ η θάλασσα μας" , επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό μουσείο Χανίων με σκοπό:
Παρατηρήσαμε το ψηφιδωτό δάπεδο ιδιωτικής κατοικίας με την παράσταση του Ποσειδώνα και της νύμφης Αμυμώνης το οποίο βρέθηκε στην πόλη των Χανίων (μέσα 3ου αιώνα μ.Χ .). μάθαμε για τις ψηφίδες και τους ψηφοθέτες. καθίσαμε γύρω από το ψηφιδωτό δάπεδο το παρατηρήσαμε και επικεντρώσαμε την προσοχή μας στον θεό Ποσειδώνα, ένας από τους 12 θεούς των Ελλήνων, θεός της θάλασσας. Στο τέλος δίνομε χρόνο στα παιδιά να ζωγραφίσουν το ψηφιδωτό. Μετά την επίσκεψη στο Μουσείο οργανώσαμε μια βόλτα στην κοντινή παραλία όπου τα παιδιά συνέλεξαν φυσικά υλικά(βότσαλα, κογχύλια, σπασμένα πλακάκια )και δημιουργήσαμε δικά μας ψηφιδωτά.
Η
επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και η
παρακολούθηση του παιδαγωγικού
προγράμματος του Μουσείου από την
Μουσειοπαιδαγωγό με θέμα:
Το νηπιαγωγείο μας βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης των Χανίων. Χτισμένο πάνω σ’ένα κομμάτι των Ενετικών τειχών. Από τα παράθυρα του μπορούμε να δούμε την άδεια σήμερα τάφρο που περιέβαλλε το μεγαλοπρεπές τείχος. Ο δρόμος μόνο μας χωρίζει από τον προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου. Στενά δρομάκι, παλιά κτήρια, μικρά παράθυρα, στενά μπαλκονάκια μας περιβάλλουν από παντού και μαρτυρούν την ύπαρξη μιας πόλης που διασώζεται μετά από πολλές περιπέτειες μέχρι τις μέρες μας.
Οργανωμένες επισκέψεις
στα Νεώρια,
τον Φάρο, στο Προμαχώνα, βοηθούν
τα παιδιά να ανακαλύψουν την ιστορία της
πόλης τους.
Τέλος
αναζητώντας τους χαμένους πολιτισμούς της
ΚΡΗΤΗΣ ανακαλύψαμε τα ίχνη του Μινώταυρου
στην Μινωική Κρήτη. Ζωντανέψαμε το μύθο της
Αριάδνης και του Μινώταυρου.
Η
περιγραφή των περίλαμπρων
Μινωικών
ανακτόρων χτισμένα πάνω σε λόφο, σε
πολλά διαφορετικά επίπεδα συνδεδεμένα με
κλιμακοστάσια με τις χρωματιστές κολώνες
τους από ξύλου κέδρου του
μακρινού Λιβάνου, εντυπωσίασε τα παιδιά.
η αίθουσα του θρόνου με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες και οι αποθήκες αποτέλεσαν την αφορμή
για πλήθος μιμητικών παιγνιδιών.
|